Criterii pentru alegerea unei masini profesionale de ambalat in vid
Masina de ambalat in vid contribuie in general la reducerea risipei de alimente, deoarece produsele ambalate in vid rezista de 3 pana la 5 ori mai mult, pastrandu-si mult mai bine prospetimea si gustul. Pentru a realiza aceasta operatie aveti nevoie de o masina de abalat in vid si de pungi speciale pentru vidare netede sau gofrate.
Pentru a va ajuta sa alegeti cu usurinta masina de vidat corespunzatoare nevoilor dvs., va expunem mai jos o serie de informatii utile, cu referire la tipul de masini si felul in care acestea functioneaza.
Masina de ambalat in vid manuala sau automata?
Este bine de stiut ca in cazul masinilor de vidat manuale:
- Timpul de vacumare si lipire se regleaza manual, cu ajutorul temporizatorului
- Se ofera control asupra cantitatii de aer extrase
- Procesul poate fi adaptat pentru o serie variata de produse.
In timp ce in cazul masinilor de ambalat in vid automate:
- Timpul de vacumare se seteaza automat
- De asemenea si cantitatea de aer extrasa este una prestabilita specifica programului respectiv
- Ciclurile de vacumare sunt egale si stabilite prin intermediul programului memorat
Varianta de echipament manual se recomada pentru utilizarea casnica, in timp ce varianta de echipament automat se preteaza pentru ambalarea profesionala specializata.
Un ciclu de vidare reprezinta intervalul de timp in care aerul este extras din ablalajul supus acestui proces. Ciclul de vidare este urmat de cilul de sigilare, in timpul caruia odata ce vacumarea e completa, bara de sigilare topeste punga prin intermediul a 2 fire supraincalzite (aflate sub o folie protectoare teflonata) si astfel se produce lipirea pungii vidate, in asa fel incat oxigenul sa nu mai poata patrunde.
Masina de vidat externa sau cu camera?
In cazul masinii de ambalat in vid externe punga de ambalare folosita, ramane in exteriorul masinii, aerul este aspirat din partea deschisa a pungii si o data ce vidarea este completa, punga este sigilata.
Masinile de ambalat in vid externe nu pot fi folosite la ambalarea alimentelor umede sau a celor care contin cantitati mari de lichide, ele se recomanda doar pentru produse uscate, cum ar fi: carne fara sosuri, branzeturi maturate, legume etc.
Acest tip de echipamente sunt gandite pentru fluxuri usoare de ambalare, in cazul unitatilor de productie de mici dimensiuni si pentru uz casnic.
Masinile de ambalat in vid cu camera produc vidarea prin introducerea pungii de ambalare in interiorul masinii, mai exact in camera de vidare a acesteia. Aerul este eliminat din camera pentru a egaliza presiuniea din interiorul si exteriorul pungii (fapt ce permite pastrarea lichidelor in punga) apoi aerul este scos din punga, iar la final punga este sigilată. Puterea de absorptie fiind in general mai mare decat in cazul masinilor externe de ambalat in vid.
Acest tip de echipament profesional poate fi folosit pentru ambalarea tuturor tipurilor de alimente si este destinat in special unitatilor de productie, care au de ambalat zilnic cantitati semnificative de produse, inclusiv alimente cu un continut mai ridicat de lichide. De asemenea se foloseste chiar si pentru marinarea in vid a unor produse, conform unor retete de specialitate.
In cazul in care volumul de lucru este unul solicitant puteti lua in considerare achizitionarea unei masini de ambalat in vid cu camera si mai multe benzi de sigilare.
Pungi de vidat si accesorii
Pungile distinate procesului de ambalare in vid au dimensiuni, forme si texturi diferite, acestea trebuie alese in funtie de aparatul pe care il detineti.
Pungile pentru masinile de vidat cu camera pot fi de 2 feluri:
- pungi netede standard pre-sigilate pe 3 laturi si lasa deschisa a patra pentru etansarea finala
- pungi netede cu sistem de inchidere, acestea vin cu un fermoar la un capat si se lasa capatul opus deschis pentru sigilare, fapt ce va permite sa închideți punga si sa deschideti de cate ori este necesar, dupa desigilarea acesteia.
Pungile pentru masinile externe de ambalat in vid pot fi si ele tot de 2 feluri:
- pungi gofrate pretabile pentru o gama variata de produse
- pungi gofrate duble, aceste pungi au toate caracteristicile pungilor gofrate, dar in plus contin un strat perforat suplimentar, care determina o si mai buna sigilare.
Rolele de pungi pentru masinile de vidat se recomanda masinilor de vidat externe.
Accesoriu – un Kit, cu 3 cutii cu capacitate de 250ml, 500ml si 750ml si tub conector, recomandat pentru vidarea produselor lichide si pentru marinarea carnii.
Lasă un răspuns